Na regen komt altijd zonneschijn op Graspop Metal Meeting

Graspop Metal Meeting begon nat, kletsnat. Maar of de sfeer daardoor in het water gevallen is? Hell no! Wij kijken, nu al vol sentiment, terug op een 4-daags metalfeest vol headbangen, moshpitten, voor elkaar zorgen, maar vooral vol steengoede optredens.

Graspop Metal Meeting was ook dit jaar weer tot op het laatste ticket uitverkocht. Elke dag kwamen er zo’n 55.000 muziekliefhebbers genieten van zowel vertrouwde klassiekers als een verse lading talent. Voor onder andere Judas Priest, Scorpions, Alice Cooper en Deep Purple was het thuiskomen op de Desselse festivalweide. Maar zoals elk jaar was er ook plaats om nieuw talent te ontdekken. Zo stonden bijvoorbeeld Polyphia, Slaughter to Prevail en Wargasm dit jaar voor het eerst op een Graspop Metal Meeting podium.

Ook Belgische bands scoorden goed dit jaar. Stake kwam hun 20ste verjaardag vieren op de enorme South Stage. Een bijzonder emotioneel moment, want gitarist Cis Deman verlaat binnenkort de Wevelgemse band om zijn American Dream na te jagen. Brutus zorgde dan weer, tijdens hun Graspop Metal Meeting ontmaagding, voor een Metal Dome die uit zijn voegen barstte met een knaller van een optreden.

Een eervolle vermelding is zeker op zijn plaats voor de allereerste Desselse passage van de progressieve metalband Tool. De Amerikanen sloten de eerste festivaldag op donderdag af met een legendarisch optreden, dat op zowel muzikaal als visueel vlak monden deed openvallen. Voor metalcore sensatie Bring Me The Horizon was het al de vierde keer op Graspop Metal Meeting. Maar deze keer mochten ze als grootste naam op de affiche van zaterdag pronken. Volledig terecht, want de band uit Sheffield haalde alles uit de kast om de Graspoppers met een gelukzalig gevoel richting hun bed, of luchtmatras, te sturen. ​

We kunnen er niet omheen. Het was een natte en modderige editie van ons favoriete metalfestival. Gelukkig hebben wij op Graspop Metal Meeting het hartelijkste publiek ter wereld en werden zelfs de weergoden omarmd dit festivalweekend. Op donderdag en vrijdag werden de rubberen laarzen en poncho’s zonder morren aangetrokken en werd er massaal gedanst in de regen. Maar je weet wat ze zeggen: na regen komt altijd zonneschijn. Dat mochten we aan de lijve ondervinden toen op zaterdag en zondag ze daar plots aan de hemel stond: de zon! Wat een gelukzalig gevoel om een, ondanks de modder, geweldige editie van Graspop Metal Meeting zo te mogen afsluiten.

Onder ons motto ‘stay metal, stay safe & take care’ heeft de organisatie er natuurlijk alles aan gedaan om het Graspop Metal Meeting publiek niet aan zijn lot over te laten. Buiten de massa’s aan stro en boomschors op de festivalweide, werden er verschillende voorzorgsmaatregelen genomen om te helpen waar nodig en om alle bezoekers toch nog de tijd van hun leven te bezorgen.

De parkings waren door de zware regenval onbruikbaar en bleven het hele festivalweekend gesloten. Er werd dan ook hard gewerkt om een nieuw mobiliteitsplan in elkaar te boksen. Zo werden er in totaal over heel het festivalweekend 75 extra pendelbussen ingezet naar verder gelegen parkeergelegenheid en de ‘Kiss & Ride’. Na vele oproepen haalden ook een massa festivalgangers hun fiets nog eens van stal. Elke dag werden er meer dan twaalfduizend fietsen veilig opgeborgen in onze gratis fietsenstalling vlak bij het festivalterrein. Een stijging van 60% tegenover vorig jaar! Van de andere aangeboden alternatieven, zoals de ‘Park & Bike’ en ‘Park & Train’, werd er bovendien ook gretig gebruik gemaakt. Een welgemeende dankjewel aan de NMBS en de busmaatschappijen die ons zo snel te hulp zijn geschoten.

Nieuw dit jaar op camping Boneyard waren onder andere een supermarkt, barbier, maar spijtig genoeg ook enkele grote regenplassen. Er werd achter de schermen met man en macht gewerkt om eventuele getroffen kampeerders verder te helpen. Zo werd het officieuze wereldrecord voor de grootste droogkast ooit verbroken. Kampeerders konden hun natte spullen te drogen leggen in een hal waar constant een stroom van warme lucht in werd geblazen. In samenwerking met de gemeente Dessel konden metalheads met een ondergelopen tentje opgevangen worden in een overdekte noodopvang en werden de verwarmde Rode Kruis posten op zowel de festivalweide als de Boneyard fameus opgeschaald.

De burgemeester van Dessel, Kris Van Dijck, riep tijdens het festival zijn inwoners nog op om de vele Graspoppers in zijn dorp zoveel mogelijk een hart onder de riem te steken. Deze oproep werd luid en duidelijk gehoord en vele Desselaars stelden dan ook hun oprit ter beschikking als parking of hun tuin als camping. Wij willen daarom burgemeester Van Dijck en de inwoners van Dessel enorm hard bedanken voor hun gastvrijheid en betrokkenheid.

Last but not least willen we onze voltallige Graspop Metal Meeting crew vanuit de grond van ons hart bedanken! Jullie stonden dag en nacht paraat, hielpen al onze bezoekers en artiesten steeds met een glimlach verder en zijn altijd alles blijven geven, ondanks de onverwachte weersomstandigheden. Jullie zijn de belichaming van Graspop Metal Meeting!

Oh ja, en nog één ding: schrijf alvast 19, 20, 21 en 22 juni 2025 in je agenda voor de volgende, nu al legendarische, editie van ‘Graspop Metal Meeting’!


Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

GMM Press Office

 

Download hier foto's van Graspop Metal Meeting 2024.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Graspop Metal Meeting

Vier dagen, vijf podia. Oersterke headliners, jonge wolven, snelle blast beats, de grootste moshpits. Graspop Metal Meeting brengt voor de 27e keer de top van de metal en hard rockscene naar België. Dessel zal weer daveren op zijn grondvesten. Het grootste en meest veelzijdige hard rock en metalfestival van de Benelux vindt plaats van 20 t.e.m. 23 juni. GMM 2024, het hoogtepunt van het jaar dat met stip staat aangeduid in de agenda van iedere metalhead.

Neem contact op met

Graspop Metal Meeting Zandbergen 104 2480 Dessel (BE)

press@gmm.be

www.graspop.be